Deslaw Cinema Club - незабаром вiдкриття!

Кадр з фільму про фільм Абеля Ганса «Навколо кіньця світу» 1931р. В кадрі Ежен Деслав

Євген Слабченко, псевдонім Ежен Деслав, народився в с.Таганча, Київської губернії, Канівського повіту, Нижнє Поросся 21 грудня (за новим стилем) 1898 р. Французький, іспанський кінорежисер українського походження. Навчався в Білоцерківській гімназії, організатор першого українського скаутського загону в Надніпрянщині,брав участь в повстанні Окремого корпусу січових стрільців в Білій Церкві в 1918 р. Емігрував до Франції. Був офіційним представником ВУФКУ (Всеукраїнське фото-кіно управління) у Франції. Товаришував з Довженком, братами Кауфманами, Дзига Вертовим, Луїсом Бонюелем, "монпарнаським самураєм", Сержем Лифарь, Жаном Кокто, Сальвадором Далі, Пабло Пікассо, Марінетті, Руссоло та Енрікі Прамполіні. Фільмував в авангардних жанрах, таких як дадаїзм, футурізм. Як Співпрацював з видатними світовими режисерами, такими як: Абель Ганц ("Кінець світу", 1931 р., Довженко "Звенигора" та ін.). Представляв протягом 10- років іспанський кінематограф на міжнародному рівні. Зафільмував стрічки "Марш Машин", "Електричні ночі", "Монпарнас", "Країна Чорної землі", "Картинки в негативі", "Фантастична візія" та ін. Помер в 1964 р. Могила знаходиться в Ніці.

У 1929 році Ежен Деслав знімає майже забутий сьогодні документальний авангардний фільм про будні Монпарнасу, таку собі ще одну симфонію великого міста поряд з "Берліном" Рутманна, "Навесні" М.Кауфмана та ін.

В кінці фільму «Монпаранас» можна побачити завсідників Монпарнасу того часу: Бунюеля, Марінетті, Руссоло та ін. видатних митців того часу.

Кадр із фільму «Un monsieur qui a mange du taureau», який озвучував Ежен Деслав.

В фільмі Ежена Деслава "Монпарнас" можна побачити Кікі де Монпарнас - французьку співачку , актрису , художницю, але насамперед - знамениту натурницю , модель

сюрреалістів і художників Паризької школи.

Олександр Довженко у свому фільмі "Звенигора" (1927 р.) використав кадри з фільму Ежена Деслава "Електричні ночі".

Ежен Деслав протягом 10 років представляв іспанський сінематограф на світовому рівні. Він є сценаристом кількох іспанських фільмів, зокрема "Por-el-gran-premio" 1946 р.

Кадр із втраченого фільму Ежена Деслава «Роботи».

Кадр з останнього фільму Ежена Деслава «Фантастична візія» (1956р.)

Ежен Деслав разом з Сержем Лифарем.

Євген Слабченко разом із Жаном Кокто.

Меморіальна дошка Ежену Деславу на будівлі Білоцерківського аграрного ун-ту, бувшій гімназії, де навчався Євген Слабченко.

Будинок панів Гречкосіїв, в яких Ежен Деслав проживав у Ніці.

Могила Евгена Слабченка в Ніці

Фільмографія

 

1956 Images en négatifs (Short)

1952 Meutre à Monte Nero (Documentary short)

1943 La Flute enchantée (Short) (as Eugène Deslaw)

1938 À nous la jeunesse (Short) (as Eugène Deslaw)

1936 La revue de la rail (Short) (as Eugène Deslaw)

1935 Un monsieur qui a mangé du taureau (Short) (as Eugène Deslaw)

1933 La cité universitaire de Paris (Short) (as Eugène Deslaw)

1932 Le monde en parade (Short) (as Eugène Deslaw)

1932 Négatifs (Short) (as Eugène Deslaw)

1932 Vers les robots (Short) (as Eugène Deslaw)

1930 Autour de la fin du monde (Short) (as Eugène Deslaw)

1929 Montparnasse (Short) (as Eugène Deslaw)

1928 Les nuits électriques (Short) (as Eugène Deslaw)

1927 Vieux châteaux (Short) (as Eugène Deslaw)

1927 La marche des machines (Short) (as Eugene Deslav)