Deslaw Cinema Club - незабаром вiдкриття!

Касавіна Олена Борисівна

Митці

Касавіна Олена Борисівна  - народилася 17 квітня 1952 в м. Біла Церква , український художник, режисер-мультиплікатор. Член Національної спілки кінематографістів України, член Міжнародної асоціації аніматорів  ASIFA.

Фільмографія

Як художник-аніматор студії «Укранімафільм»:

• «Колискова» 1984– реж. І.Гурвич https://www.youtube.com/watch?v=hJSVXmHSvjI

• «Сампо з Лапладії» 1985 – реж. Пружанський

• «Доктор Айболит» 1984 – реж. Д.Черкаський

• «Острів скарбів» 1988 – реж. Д. Черкаський

• «Як Петрик П’яточкин слоненят рахував» 1984– реж. А. Вікен

• «Енеїда» 1991– реж. В. Дахно https://www.youtube.com/watch?v=IZ8n9Ma42SU

• «Погляд» – реж. Е. Сивоконь

• «Вікно» 1987 – реж. Е. Сивоконь

 

Як режисер:

 

«Найгарніша» (1988)

«Бобе Майсес» (1992)

Кліп «Балада про принцесу» (Руслана Лижичко) https://www.youtube.com/watch?v=FTgoiAoST6s

«Уявіть собі»

Як сценарист:

• мініатюра «Найгарніша» зі збірки «Ми  -жінки»

• «Бобе-майсе» спільно з Е. Киричем

• «Буква Гімел» – реж. Е. Сивоконь

• «3 маленьких хлібця» для студії «Пілот», м. Москва.

Щорічно проводить дитячі майстер-класи на фестивалі «Крок».

Біографія

Народилася в 1952 р. у Білій Церкві. Закінчила архітектурний факультет Київського художнього інституту (1976);

дворічні курси художників-аніматорів у Москві (1983), спеціальність  - художник-аніматор; Вищі курси сценаристів та режисерів (м. Москва);

Майстерня Ф.С.Хитрука та Ю.Б. Норштейна, спеціальність – режисер анімаційного кіно, педагог;

1983-2008 – Об’єднання художньої анімації кіностудії «Київнаучфільм» (згодом – студія «Укранімафільм»), художник-аніматор, режисер-постановник анімаційного фільму. Керівник курсів по навчанню художників-аніматорів.

1993 – по сьогодення – Київський національний університет театру, кіно та телебачення. Кафедра кінорежисури, факультет анімаційного кіно, викладач анімації;

1997-2000 – «Boston-animation», м. Київ, американська фірма з виробництва анімаційних комп’ютерних ігор, головний аніматор, арт-директор;

2000-2008 – керівник анімаційних дитячих майстерень в Україні та закордоном.

Дебютувала як режисер фільмом «Найгарніша» (1988) https://www.youtube.com/watch?v=LuLTujDoprA, потім створила за мотивами єврейського фольклору стрічку «Бобе майсес» (1992). https://www.youtube.com/watch?v=83_lSMb1e_A

 

Нагороди:

• Диплом фестивалю «Крок»(м. Київ)

• Диплом фестивалю «Дебют» (м. Москва за роботу «Найгарніша» зі збірки «Ми - жінки»)

• «Бобе-майсес» («Бабусині казки»)

• Гільдія кінорежисерів України– «Кращий анімаційний фільм 1993 г.»

• Приз МКФ жінок кінематографістів

• Приз фестивалю «Крок»

• Приз «Свята Анна»

• Анімаційні кліпи («Принцеса» Руслана Лижичко)