Deslaw Cinema Club - незабаром вiдкриття!

Митці

Шпінель Йосип Аронович

Шпінель Йосип Аронович  (1892—1980) — український та російський радянський художник кіно, педагог.Заслужений діяч мистецтв РФСР (1940). Лауреат Сталінської премії другого ступеня (1951).

Фільмографія:

Був художником у фільмах:

• «Олександр Невський» (1938)

• «Машенька» (1942)

• «Іван Грозний» (1944—1945)

• «Суд божевільних» (1961, у співавт. з Г. Гривцовим та А. Соколовим)

Оформив українські кінокартини:

• «Крізь сльози» (1928)

• «Напередодні»

• «Очі, які бачили»

• «Нічний візник» (1928, у співавт.)

• «Арсенал» (1929, у співавт.)

• «Дві жінки»

• «Новими шляхами»

• «Мертва петля»

• «П'ять наречених» (1930)

• «Гість із Мекки»

• «Людина з містечка»

• «Охоронець з музею» (1930)

• «Життя в руках»

• «Приймак» (у співавт.)

• «Чорна шкіра» (1931)

• «Кондуїт» (1936)

Народився 7 листопада 1892 р. в м. Біла Церква Київської обл.. в сім’ї вчителя. Він був восьмою дитиною. Закінчив Київське художнє училище (1914) та Вищі державні художньо-технічні майстерні (1927). Працював у театрі, а з 1927 р. — в кіно.

З 1928 року працював в кінотехнікумі Одеси, а згодом в Київському кіноінституті вів курс «Композиція кадру».

В 1933 році їде до Москви на кіностудію Москінокомбінат («Мосфільм»)

З 1940 р. викладав у Всесоюзному державному інституті кінематографії (з 1965 — професор).

Лауреат Державної премії СРСР (1951, за участь у фільмі «Заговор обречённых»)

Помер 2 липня 1980 р. в Москві.

https://www.youtube.com/watch?v=0l1-9QNCCSo